01 november 2023

Museum Rembrandthuis lanceert multi-zintuigelijke tour

- Tijdens de Week van de Toegankelijkheid lanceerde Museum Rembrandthuis, een nieuwe multi-zintuigelijke tour;
- Deze tour richt de aandacht op horen, ruiken en voelen en is speciaal ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking.
- Dit markeert een belangrijke mijlpaal in een project waarmee meerdere veranderingen zijn doorgevoerd richting een toegankelijker museum;
- Voorafgaand aan de heropening in maart 2023 is er uitgebreid onderzoek gedaan naar toegankelijkheid;
- Het museum heeft als doel hiermee de oriëntatie, veiligheid en ervaring van bezoekers met een visuele beperking te verbeteren.

(Amsterdam, 18 oktober) Tijdens de Week van de Toegankelijkheid heeft Museum Rembrandthuis een multi-zintuigelijke tour gelanceerd voor mensen met een visuele beperking. Deze tour, die beschikbaar is op een smartphone of op een apparaat van het museum, loodst de bezoeker door Rembrandts huis en biedt een rijke ervaring aan horen, ruiken en voelen. De tour markeert een belangrijke mijlpaal binnen een project waarmee verschillende aanpassingen en toevoegingen aan het interieur zijn gedaan. Een belangrijke aanleiding was het adviesrapport dat Stichting Bartimeus in 2019 publiceerde, en de wetenschap dat in Nederland meer dan 300.000 mensen met een visuele beperking leven. De afgelopen tijd werkte het museum samen met diverse professionals en ervaringsdeskundigen om de toegankelijkheid voor hen te verbeteren.

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid werd de multi-zintuigelijke tour voor het eerst getest door een groep van vijf ervaringsdeskundigen. Tijdens de rondleiding door het huis werden niet alleen de verhalen van het huis verteld, maar werden ook stappen geteld langs de brede schouw in de keuken. De voordeur werd met de handen afgetast om de maat en vorm te ervaren, en in het atelier werd de geur van lijnzaadolie opgesnoven, de basis van de verf die Rembrandt gebruikte. Tot slot werd een 19de-eeuws beeldje van Rembrandt zorgvuldig op de tast “bekeken”. De ervaringsdeskundigen maakten vervolgens een prent van het beeldje.

Resultaat workshop etsen door een ervaringsdeskundig van een visuele beperking.

Inclusief Museum Rembrandthuis

In het voorjaar van 2023 heropende Museum Rembrandthuis met verschillende aanpassingen om de oriëntatie, veiligheid en ervaring van bezoekers met een visuele beperking te verbeteren. Het museum heeft verschillende voel- en geurstations geïnstalleerd. Ook is in de eerste ruimte van het huis een maquette geplaatst van een dwarsdoorsnede van het huis, waar zowel visueel als tactiel de indeling van het huis te zien en te voelen is. Deze maquette en de stations zijn geproduceerd door Tactile Studio. Verder heeft het museum in samenwerking met Stichting Geluid in Zicht een audio-maquette ontwikkelddie voor het entreegebied. Tijdens de renovatie, waardoor 33% meer publieke ruimtes ontstonden, zijn er ook in het monumentale pand verschillende lichtaanpassingen gedaan en trapleuningen geplaatst. Ook werkt Museum Rembrandthuis aan een digitale inclusieve omgeving, zo wordt de website geoptimaliseerd op basis van de internationale richtlijn Web Content Accessibility Guidelines. Dit houdt in dat bijvoorbeeld alle video’s worden ondertiteld en met een voice over worden ingesproken en alle afbeelding worden voorzien van een beschrijvende tekst.

"Door intensief samen te werken met verschillende ervaringsdeskundigen en ontwerpers die inclusief designbeleid hanteerden, kreeg onze museumorganisatie de kans om weer vanuit een andere invalshoek naar de collectie en het museum te kijken," aldus Milou Halbesma, directeur Museum Rembrandthuis, "het bood ons nieuwe perspectieven en toonde de kracht van het huis en hoe de vertelling van Rembrandt mensen kan raken."

Museum Rembrandthuis heeft zich gecommitteerd om in het meerjarenplan vervolgstappen te zetten. Er zal een prikkelarm bezoek worden ontwikkeld en het museum zal zich richten toegankelijkheid voor mensen met een auditieve beperking, waarbij het gehoor in bepaalde mate is beperkt.

Aan de toegankelijkheid van Museum Rembrandhuis hebben bijgedragen: Gemeente Amsterdam en het VSB Fonds, Vriendenloterij, Van Zadelhoff Fonds, Dioraphte, Prins Bernhard Cultuurfonds, MasterCard, Kikkoman, Stichting Vrienden van het Rembrandthuis en particuliere donateurs.

Maquette van Museum Rembrandthuis in de entreehal