14 december 2023

Tentoonstellingsprogramma 2024 & voorjaar 2025

Tentoonstellingsprogramma 2024 & voorjaar 2025

(Amsterdam, 14 december) Museum Rembrandthuis, de enige plek ter wereld die volledig is gewijd aan het leven en werk van Rembrandt, presenteert het programma voor 2024 en de grote voorjaarstentoonstelling van 2025. Hoogtepunt in 2024 is de tentoonstelling Regie: Rembrandt die opent op 2 maart, met een perspreview op dinsdag 27 februari 2024. Het is de eerste tentoonstelling ooit over Rembrandts rol als regisseur van zijn kunstwerken.

Framing Rembrandt

t/m 05 februari 2024

Wie is Rembrandt? Iedereen heeft wel een idee over het type man dat hij was. Maar klopt dat wel? Sinds de 17de eeuw is Rembrandt op verschillende manieren getypeerd: als een man van het volk, een tegendraads kunstenaar, een held, een miskend genie en een heilige. Iedere keer werd zijn levensverhaal aangepast; sommige feiten werden weggelaten, andere verdraaid, steeds om een bepaald type te propageren. Kortom: Rembrandt is geframed.

In de tentoonstelling Framing Rembrandt onderzoekt Museum Rembrandthuis vier eeuwen beeldvorming rondom Rembrandt aan de hand van schilderijen, prenten, archiefstukken en andere verrassende objecten. Gaandeweg worden een aantal hardnekkige mythes rondom Rembrandt ontkracht, zoals de vermeende mislukking van De Nachtwacht. Daarnaast wordt een van de tentoonstellingszalen omgebouwd tot bioscoopzaal, waar fragmenten worden vertoond van de zes fictiefilms die tussen 1920 en 2007 over Rembrandt zijn gemaakt.

Sumibu

22 januari t/m 4 februari 2024

Museum Rembrandthuis en Sumibu willen Amsterdam inspireren. Daarom hebben we samen het project 'Rembrandt van de buurt' gelanceerd. Jonge Amsterdammers tussen 16 en 24 jaar konden tijdens workshops hun creativiteit uiten en in de voetsporen treden van Rembrandt en Sumibu (opgericht door Georgy Dendoe). Hoewel er meer dan 300 jaar tussen Rembrandt en Sumibu zit, hebben ze veel gemeen. Een sterke merknaam, ondernemerschap, een diepe liefde voor kunst verankerd in Amsterdam, én buurtgenoten (Sumibu vestigde recent een winkel op de Zeedijk). In 2023 vonden workshops op drie locaties in Amsterdam plaats, waarbij deelnemers de grootmeesters beter leerden kennen en hun eigen T-shirt ontwierpen. Een jury selecteerde drie winnaars: hun ontwerpen zijn op T-shirts gedrukt en te koop in het museum. Alle ontwerpen zijn vanaf 22 januari te zien in Museum Rembrandthuis.

Regie: Rembrandt

2 maart t/m 26 mei 2024

De perspreview vindt plaats op dinsdag 27 februari 2024

Rembrandt was een meesterlijke verhalenverteller, niet in woorden maar in beeld. Hiervoor gebruikte hij technieken die ook in het theater werden ingezet, zoals gezichtsuitdrukkingen, gebaren, belichting, kostuums en attributen. En hij ging op zoek naar het moment waarop de spanning te snijden is – de ultieme suspense. In de tentoonstelling Regie: Rembrandt zet Museum Rembrandthuis Rembrandts rol als regisseur van zijn kunstwerken voor het eerst in de schijnwerpers. En wordt duidelijk hoe 17de-eeuwse schilders en theatermakers elkaar inspireerden.

Voor de tentoonstelling komt een aantal topstukken naar Museum Rembrandthuis, waaronder het schilderij Potifars vrouw beschuldigt Jozef (1655) uit de Gemäldegalerie in Berlijn, dat daarmee voor drie maanden terugkeert naar het huis waar Rembrandt het schilderde.

Klik hier voor het volledige persbericht

Rembrandt & de wereld

Zomer 2024

Rembrandt en zijn werk worden gezien als typisch Nederlands. Dit beeld wordt versterkt door het feit dat Rembrandt, in tegenstelling tot veel van zijn tijdgenoten, Nederland nooit heeft verlaten om een buitenlandse reis te maken. Toch kunnen we in zijn etsen heel wat van de wereld zien, van leeuwen, exotische schelpen en tulbanden tot bergachtige landschappen en Italiaanse architectuur. Waar komt zijn kennis over buitenlandse landschappen, architectuur, mensen, kleding en voorwerpen vandaan? In de tentoonstelling Rembrandt en de wereld ga je op reis langs meer dan 50 etsen van Rembrandt uit de collectie van Museum Rembrandthuis.

Rembrandt Open Studio

Najaar 2024

Rembrandts huis was een creatieve broedplaats. Rembrandt werkte hier namelijk niet alleen. Ook vele leerlingen maakten hier kunst, soms wel vier of vijf tegelijkertijd. Nu, bijna 400 jaar later, brengen we dit terug. Een nieuwe generatie kunstenaars gaat tijdens Rembrandt Open Studio aan de slag in Museum Rembrandthuis. Gedurende twee maanden verhuizen twee hedendaagse kunstenaars hun atelier naar het museum. Hier zullen ze nieuw werk maken, geïnspireerd op Rembrandts werk, zijn huis, zijn buurt en elkaar.

 

Kom dichter bij het maakproces van hedendaagse kunst en maak kennis met een nieuwe generatie getalenteerd makers. Eerdere deelnemers van Rembrandt Open Studio: Iriée Zamblé en Timothy Voges (2020), Abul Hisham en Guy Vording (2023). De deelnemende kunstenaars van 2024 worden komende zomer bekendgemaakt.

Samuel van Hoogstraten

1 februari t/m 4 mei 2025

Samuel van Hoogstraten was een van Rembrandts beste leerlingen. Hij leerde en werkte bij Rembrandt, op zolder in het leerlingenatelier van het Rembrandthuis. Hij kwam daar kort nadat De Nachtwacht was voltooid en leerde van Rembrandt het spel van illusie en visueel bedrog, dat hij zich vervolgens meester maakte. Je ziet het steeds weer terug op zijn kunstwerken. Een edelman reikt je de hand, het doek uit. Een man steekt zijn hoofd uit een raam. Een prikbord met brieven blijkt een schilderij te zijn. Het is kunst die verbazing oproept.

 

Van Hoogstraten reisde naar Italië, Oostenrijk en Engeland en hij schreef een handleiding voor schilders. Overal waar hij kwam moeten de kopers versteld hebben gestaan van zijn illusionisme. Hij was de 3D-schilder van zijn tijd. Museum Rembrandthuis organiseert in 2025 de eerste tentoonstelling die is gewijd aan Samuel van Hoogstraten op de plek waar hij studeerde om kunstenaar te worden.