04 maart 2024

Activiteiten Regie: Rembrandt

Programmering bij Regie: Rembrandt

Rembrandt was een meesterlijke verhalenverteller, niet in woorden maar in beeld. Hiervoor gebruikte hij technieken die ook in het theater werden ingezet, zoals gezichtsuitdrukkingen, gebaren, belichting, kostuums en attributen. En hij ging op zoek naar het moment waarop de spanning te snijden is — de ultieme suspense. In de tentoonstelling Regie: Rembrandt zet Museum Rembrandthuis Rembrandts rol als regisseur van zijn kunstwerken voor het eerst in de schijnwerpers. En wordt duidelijk hoe 17de-eeuwse schilders en theatermakers elkaar inspireerden.

Tijdens de tentoonstellingsperiode 2 maart t/m 26 mei zijn er in en om het museum activiteiten voor jong en oud te beleven.

Samenwerking Shady en Shahine El Hamus

Van regisseren tot acteren. Familie El Hamus kan het allemaal. Voor de nieuwe tentoonstelling Regie: Rembrandt konden wij ons geen betere samenwerkingspartner voorstellen dan de broers Shady en Shahine El Hamus. Shady El Hamus behaalde tijdens zijn studie, aan de Nederlandse Filmacademie, al meerdere prijzen voor zijn regiekunsten. In 2018 maakte hij zijn eerste lange speelfilm ‘De Libi’ (Het leven). Eind vorig jaar verscheen zijn speelfilm Crypto Boy op Netflix met zijn jongere broertje Shahine in de hoofdrol. Shahine El Hamus wist op jongeren leeftijd al dat hij acteur wilde worden. Op 19-jarige leeftijd won hij al een Gouden Kalf in de categorie beste acteur voor zijn rol in de speelfilm ‘De belofte van Pisa’. 

Net als Rembrandt zijn Shady en Shahine echte verhalen vertellers. Hoe kijken zij naar het werk van Rembrandt en passen zij de eeuwen oude technieken toe aan het werk van nu. 

Tijdens de tentoonstelling werpen Shady en Shahine hun blikken, door middel van slow watching, op de twee topstukken van Rembrandt, Suzanna (1636) en Potifars vrouw beschuldigd Jozef (1655). Dit is onderdeel van de gratis multi mediatour. Tevens kun je in het weekend van 20 en 21 april deelnemen aan de familieworkshop ‘CUT’, waarbij Shady en Shahine jou de fijne kneepjes van het vak visuele storytelling leren in levende lijf. En nemen ze live deel op Instagram en TikTok aan de Curator Talk Q&A, waarbij ze in gesprek gaan met conservator Leonore van Sloten.

Kwartiertje Regie Rembrandt

Vanaf 7 maart is er elke donderdag om 13:00 uur een verhaal op zaal bij de tentoonstelling Regie Rembrandt door één van onze conservatoren. In 15 minuten worden bezoekers meegenomen en ondergedompeld in de tentoonstelling.

De perfecte lunch break! De activiteit is gratis, je hoeft niet te reserveren, wel is er een kaartje nodig voor het museum.

Stadsactivatie – City Canvas

Zelf aan de slag! In het weekend van 8 april organiseren we de City Canvas contest.

Op een aantal belangrijke Rembrandtplekken in Amsterdam zetten we regiestoelen neer en nodigen we voorbijangers uit om plaats te nemen in de regiestoel en hun metgezellen, of voorbijangers te regisseren in een ultieme setting. Deze setting mogen ze schetsen en met de tekenig kunnen ze op die dag gratis naar de tentoonstelling. Houdt onze website of social mediakanalen in de gaten voor meer informatie.

Wandelen met Rembrandt – de ‘Regie: Rembrandt- editie

Er is speciaal voor de tentoonstelling in Museum Rembrandthuis en de presentatie in het Stadsarchief Amsterdam door Mastercard een wandeling ontwikkeld tussen beide locaties. Op negen tussengelegen stops komt men meer te weten over Rembrandt en theater in de buurt wandelenmetrembrandt.nl

Boutiquehotel The Dylan

Waar nu boutiquehotel The Dylan gevestigd is, stond vroeger de eerste Stadsschouwburg van Amsterdam. Vanwege een brand is alleen de prachtige toegangspoort bewaard gebleven. Als laatste stop van de wandeling kan je hier een ‘Director’s Delight’ cocktail drinken. Een cocktail buiten de reguliere kaart om, en op vertoon van de wandeling beschikbaar met -10% korting.

Ook heeft café-restaurant De Bazel, bij het Stadsarchief een speciaal Rembrandt-menu voor de lunch en het diner: Menu's Rembrandt en Theater - Stadsarchief Amsterdam

Stadsarchief

Achter de schermen: Amsterdams theater in de 17de en 18de eeuw

In de schatkamer van het Stadsarchief Amsterdam is een presentatie te zien over theater. Je vindt er originele objecten en archiefstukken rond theater in de 17de en 18de eeuw, en over de Amsterdamse Schouwburg en zijn acteurs. De presentatie is gratis te bezoeken.

Voor meer informatie: Achter de schermen: Amsterdams theater in de zeventiende en achttiende eeuw - Stadsarchief Amsterdam