25 september 2024

Kunstenaars Rembrandt Open Studio 2024 zijn bekend

Kunstenaars Rembrandt Open Studio 2024 zijn bekend

(Amsterdam, 25 september) In het najaar van 2024 nodigt Museum Rembrandthuis opnieuw twee hedendaagse kunstenaars uit om atelier op zaal te houden: Neda Mirhosseini (1995) en Rens Krikhaar (1982). Al in de zeventiende eeuw was Rembrandts huis een creative hub. Een plek waar Rembrandt en zijn leerlingen elke dag kunst maakten. Nu, 400 jaar later, brengen we deze praktijk weer terug met Rembrandt Open Studio. Een nieuwe generatie kunstenaars krijgt de gelegenheid en een podium om nieuw werk te maken bij Rembrandt thuis.  

Rembrandt Open Studio 2024 van 5 oktober t/m 1 december 2024 in Museum Rembrandthuis.

Verbonden met Rembrandt

Krikhaar en Mirhosseini vertonen beiden een verwantschap met Rembrandt door hun grote verbeeldingskracht. Ook hebben beide kunstenaars, net als Rembrandt, een voorliefde voor het werken op papier. Mirhosseini maakt portretten van vrienden en legt hun gedeelde momenten vast in stillevens van niet-afgeruimde tafels. Met deze tekeningen kan zij zich elke — voor haar nieuwe — plek eigen en vertrouwd maken en verhalen over haar eigen leven vertellen. Krikhaar zoekt in zijn kunstwerken juist het onbekende op. Met zijn tekeningen en grafisch werk kruipt hij als het ware in de huid van een zeventiende-eeuwse ontdekkingsreiziger, die op zijn avonturen soms wel heel onverwachte dingen tegenkomt. Krikhaar en Mirhosseini nodigen je, beide op geheel eigen wijze, uit om hun papieren werelden te verkennen.

Publiek toegankelijk

Van 5 oktober t/m 1 december 2024 zullen beide kunstenaars hun atelier opzetten in de moderne museumvleugel. Daar zullen ze dagelijks − soms samen, soms afwisselend − aan het werk zijn. Deze ruimte is toegankelijk voor publiek gedurende de openingstijden van het museum. Bezoekers krijgen zo de kans om dichter bij het maakproces van hedendaagse kunst te komen en kennis te maken met een nieuwe generatie getalenteerde makers.

Museaal atelier

Museum Rembrandthuis legt zich toe op een sterke focus op vakmanschap. Dit past bij de geschiedenis van dit huis dat in de zeventiende eeuw ook functioneerde als een opleidingsinstituut en plek van talentontwikkeling. De Rembrandt Open Studio is een belangrijk onderdeel van deze missie. Naast de nieuwe, verrijkende kunstervaring die bezoekers worden geboden, biedt het project ook in Nederland werkzame hedendaagse kunstenaars ondersteuning, zichtbaarheid en mogelijkheden tot verdere ontplooiing. De eerste editie Rembrandt Open Studio was in 2020 met Iriée Zamblé (1995) en Timothy Voges (1993). In 2023 volgde de tweede editie met Guy Vording (1985) en Abul Hisham (1987).

Meer over de kunstenaars

Rens Krikhaar, M’asaaf Riss expedition journal

De wereld van Rens Krikhaar (1982) bestaat uit een archipel met vele eilanden. In zijn werk komen reusachtige dieren, dreigende berggebieden en hallucinante taferelen voor, klaar om ontdekt te worden. Krikhaar schildert, tekent en etst in dramatische licht-donkercontrasten een almaar groeiend ‘Terra Incognita’ waaraan de mens overgeleverd lijkt te zijn. Krikhaar: ‘Ik hoop tijdens mijn werkperiode in het Rembrandthuis bezoekers mee te nemen in mijn proces, en mijn eigen werk in deze bijzondere omgeving verder te ontwikkelen.’ Krikhaar is afgestudeerd aan de KABK in Den Haag. Hij woont en werkt in Berkel en Rodenrijs.

Neda Mirhosseini, Late Night Early Morning

Neda Mirhosseini (1995) documenteert door middel van tekeningen haar dagelijkse leven. Ze toont vriendschap en intimiteit door in te zoomen op de momenten en manieren waarop mensen samenkomen. Portretten van haar vrienden worden vergezeld door stillevens van niet-afgeruimde tafels. De lege wijnglazen, koffiemokken, etensresten, borden en bestek zijn de overblijfselen van gedeelde momenten, van sociale connecties. Deze objecten bezitten volgens Mirhosseini een verstilde poëzie: ‘Het zijn subtiele verwijzingen naar de levens die zich achter gesloten deuren afspelen.’ Mirhosseini studeerde af aan de Universiteit van Teheran met een Bachelor Schilderkunst. Ze vervolgde haar opleiding aan De Ateliers in Amsterdam. Ze woont en werkt in Amsterdam.