07 oktober 2024

Tweeluik Kunsthistorisches Museum en Museum Rembrandthuis

Tweeluik Kunsthistorisches Museum en Museum Rembrandthuis

Met in de hoofdrol Samuel van Hoogstraten, Rembrandts succesvolste leerling

(Amsterdam, 07 oktober 2024) Het Kunsthistorisches Museum en Museum Rembrandthuis introduceren dit najaar en begin 2025 de kunstenaar Samuel van Hoogstraten aan het culturele publiek, in Wenen en Amsterdam. Dankzij de internationale samenwerking van deze twee vooraanstaande musea staat het werk van Rembrandts succesvolste leerling centraal in twee omvangrijke tentoonstellingen.

Het tweeluik start in Wenen, de stad waar Van Hoogstraten succes had aan het hof van keizer Ferdinand III. In deze tentoonstelling ligt de focus op de relatie tussen Rembrandt en Van Hoogstraten, meester en leerling en wordt het werk van Rembrandt voor het eerst bekeken vanuit het perspectief van Van Hoogstraten. De tentoonstelling Rembrandt – Hoogstraten. Kleur en Illusie is te zien van 8 oktober t/m 12 januari in Kunsthistorisches Museum te Wenen.

In Museum Rembrandthuis, de plek waar hij studeerde om kunstenaar te worden, komt de focus op Van Hoogstraten zelf te liggen. Een selectie van zijn meesterwerken uit onder andere Musée du Louvre, The Art Institute Chicago en het Kunsthistorisches Museum reist vanuit Wenen naar de solotentoonstelling in Museum Rembrandthuis. Daar zal een veelzijdig beeld van zijn oeuvre worden gegeven, met speciale aandacht voor het optisch illusionisme waar hij zoveel succes mee had. De tentoonstelling Samuel van Hoogstraten, De illusionist vindt van plaats 1 februari t/m 4 mei in Museum Rembrandthuis.

Samuel van Hoogstraten

Samuel van Hoogstraten (1627-1678) leerde en werkte bij Rembrandt, in het leerlingenatelier van het Rembrandthuis. Hij kwam daar kort nadat De Nachtwacht was voltooid en leerde van Rembrandt het spel van illusie en visueel bedrog, dat hij vervolgens tot zijn specialisme maakte. Zo was hij de uitvinder van het geschilderde brievenbord. Van Hoogstraten werkte in onder andere Wenen en Londen en genoot groot internationaal aanzien. Uiteindelijk vestigde hij zich in Dordrecht waar hij een gerespecteerd burger werd, Over Van Hoogstratens boek, de Inleyding tot de hooge schoole der schilderkonst, is veel geschreven, maar zijn schilderijen zijn enigszins onderbelicht gebleven. Door gezamenlijk onderzoek en verregaande samenwerking tussen het Kunsthistorisches Museum en Museum Rembrandthuis is het mogelijk om nu een groots overzicht van Rembrandts succesvolste leerling te tonen in zowel Wenen als Amsterdam.